PROTEST - 9 NOIEMBRIE - ZIUA INTERNATIONALA IMPOTRIVA FASCISMULUI SI A TUTUROR FORMELOR DE DISCRIMINARE

Marșul este organizat la inițiativa unui grup informal de studenți antifasciști și anarhiști. Nu este vorba despre nicio organizație, asociație sau ong.

În noaptea de 9 noiembrie 1938, cunoscută și sub numele de Noaptea de Cristal, trupele naziste SA si SS au început să incendieze sinagogile, au spart vitrinele magazinelor evreieși ( de aici și denumirea de noaptea de cristal - de la munții de sticlă spartă găsiți pe străzi a doua zi ), foarte mulți evrei au fost uciși iar un număr de câteva zeci de mii de evrei au fost arestați, și deportați mai apoi.

"Noaptea de Cristal , care a fost un test, o tentativă de a convoca și de a ralia poporul german în jurul marelui proiect, nu a constituit un succes politic. Din acest motiv, Hitler a hotărât să construiască cele 6 mari centre de exterminare în afara teritoriilor Germaniei istorice." spune Alain Besancon, cunoscut critic al regimurilor dictatoriale, în cartea sa "Nenorocirea secolului."

Practic, cuvântul Kristallnacht, a fost inventat de naziști, pentru a lua în bătaie de joc victimele respectivei operațiuni mobile de ucidere. Astăzi, ziua de 9 noiembrie, a devenit ziua internațională de luptă împotriva fascismului și a tot ce înseamnă el: autoritate, capital, rasism, sexism, homofobie, xenofobie etc.., iar în Germania mai ales, dar și în celelalte țări din vestul europei, grupurile antifasciste organizează anual astfel de marșuri de protest. La un astfel de marș, în Germania se pot aduna și până la câteva mii de activiști. Din păcate, la noi, tendințele fasciste există, însă există sub diferite forme, ascunse, mascate în alte atitudini, de exemplu: dorința de a nu vedea țigani pe stradă, de a nu vedea cerșetori, oameni cu deficiențe fizice sau mentale, homosexuali, lesbiene, maghiari, străini, arabi, și diferite persoane de culoare. Chiar dacă individul nu are formată în mentalul său o "problemă" despre aceștia, o problema care necesita o "soluție", faptul că este deranjat de toate aceste grupuri arată cât de inflexibil din punct de vedere multicultural este. Inflexibilitatea asta, împreună cu un naționalism, cu creștinismul ( care este sexist, patriarhal, învață individul să fie supus față de autoritate etc etc), conduc cu siguranță către dezvoltarea fascismului.

Mai apoi, suntem împotriva tuturor formelor de discriminare, nu doar impotriva discriminarii in functie de rasa. Faptul că ești îmbrăcat altfel, că asculți altă muzică sau că nu asculți muzică deloc, că ai părul vopsit, ai dread-uri, ești chel sau ras în cap, ai adidași de firmă sau șlapi, n-ai mașină, casă, bani, nu ai costum, nu dai bună ziua în scara blocului, ești ateu, anarhist, sau umanist, toate acestea constituie "o piedică" în viziunea celorlalți. Si când spun celorlalți, mă refer la societate. Tendința generală a societății este de a nivela individul. Noi nu vrem un "om masă", ca cel al lui Ortega y Gasset, noi vrem accentuarea individualității, nu a individualismului, și promovarea multiculturalismului și a conviețuirii pașnice între indivizi diferiti.

Desigur, există și forme mai evidente de fascism, de exemplu, organizațiile neolegionare din România, unele chiar naziste, unii "anexioniști", care doresc anexarea diferitor țări vecine la România pentru a forma România mare. Grupările neolegionare luptă pentru apărarea BISERICII, nici măcar a religiei creștine, ci a religiei instituționalizate. Grupările neolegionare au o vizibilă ură îndreptată împotriva țiganilor, ( nu folosim foarte des formula de "etnie rromă" care intră la categoria discriminării pozitive, dacă ei între ei își spun țigani, iar in istorie au fost cunoscuți sub numele de țigani, aici pe teritoriul nostru, atunci așa le spunem, fără a-i jigni în nici un fel, dimpotrivă am vrea ca la protest să nu fim doar oameni albi mărșăluind pentru binele minorităților).

Grupările neolegionare, urăsc de asemenea și maghiarii, adoptă o formă de naționalism exacerbat, dimpreună cu un populism din ce în ce mai acut. Promovează militarismul, chiar pe blogul lor apar mesaje de gen "armata face puterea". În principiu, sunt niste activiști ai secolului trecut, care nu au înțeles că ceea ce a reprezentat naționalismul în secolul 19, la apariția sa, nu mai poate însemna același lucru pentru secolul 21, care nu înteleg că datorită ideologiei fasciste, și a ideologiilor în general, au murit sute de milioane de oameni. Unii ne suspectează de comunism. Aș spune că sunt indivizi superficiali care fac asta, dacă nu chiar inculți. Noi criticam și comunismul in aceeasi masura in care criticam orice ideologie totalitarista. Dictatura comunistă a fost, de fapt, mai fascistă decât cea fascistă, întrucât a avut ocazia de a ajunge la apogeul dezvoltarii ei. Nazismul s-a stins în 12 ani. Însă, nu a murit odată cu Hitler. Iată, hitleriști avem in tara destui. Poate v-ar mira. Dar sunt oameni care au svastici tatuate , sunt oameni care desenează svastici pe pereți, sunt oameni care se salută folosind salutul nazist, etc.