NU VREM SA FIM UN NEAM DE LEGIONARI!


Foarte multi oameni nu sunt constienti de faptul ca originea etnica/rasiala, orientarea sexuala, varsta, genul, situatia materiala reprezinta obstacole pentru ca anumiti indivizi sa poata beneficia de dreptul la o viata decenta, sau sa-si poata dezvolta natural individualitatea, prin acces la educatie, la piata fortei de munca, la informare.

Acestia ajung sa fie judecati si condamnati la o viata mizera, fara a se lua in considerare resorturile care i-au adus in aceasta stare si care le-au ingradit din start posibilitatea de a beneficia de drepturi si sanse egale ca ceilalti.

Astfel, marginalizarea si saracia sunt adesea considerate a fi responsabilitatea directa a celor care sufera de pe urma lor, pe cand in realitate exista un intreg ansamblu de cauze si efecte de care cu totii suntem responsabili si care ne afecteaza direct/indirect in masuri diferite, consecintele pe termen lung putand fi dezastroase.


Numeroasele campanii si strategii nationale pentru combaterea discriminarii se axeaza in general pe diminuarea efectelor si nu pe explicarea cauzelor. De aceea, oamenii nu inteleg care sunt resorturile profunde ale nasterii sentimentelor discriminatorii, neputand sa isi insuseasca practicile pentru promovarea valorilor cooperarii si solidaritatii, participand la combaterea inegalitatilor.

Consideram ca la ora actuala oamenii nu primesc suficienta informatie pentru a putea intelege care este esenta actelor discriminatorii, care sunt palierele unde discriminarea atinge cote alarmante, precum si care sunt modalitatile prin care fiecare dintre noi poate contribui la cladirea unei lumi in care valorile solidaritatii dintre oameni sa reprezinte un principiu de baza al formarii societatii.

Credem ca acceptarea diferentelor poate fi realizata prin incurajarea gandirii libere de dogme si prejudecati, iar schimbarea pe care ne-o dorim este la indemana tuturor aici si acum.

Am decis sa organizam aceasta actiune pentru a ne putea adresa direct oamenilor pe care ii intalnim in viata de zi cu zi, considerand ca o societate cu adevarat multiculturala este posibila prin incurajarea initiativelor venite de jos in sus, de la oamenii obisnuiti care se afla in afara jocului politic.

Facand precizarea ca nu suntem afiliati nici unei formatiuni politice, va invitam sa veniti alaturi de noi pentru a lua parte la o actiune pentru combaterea tuturor formelor de discriminare prin promovarea egalitatii si respectului intre oameni, indiferent de rasa, statut social, etnie, orientare sexuala, gen, etc.


Este retorica antifascista apropiata de comunism ? Noi spunem ca nu !

Aducand in dezbatere publica problematica fascismului, multi vor spune ca nu se manifesta, sau nu s-a manifestat, in Romania si ca mai bine ne-ar preocupa totalitarismul advers fascismului – comunismul. Un alt prezumtiv complex al actiunii antifasciste poate fi si asocierea cu miscarile staliniste, sau bolsevice, stereotip creat pe fundamentele istorice ale luptei dintre fascism/nazism si comunism. Chiar si asa, antifascismul comunismului s-a diminuat, sau chiar a disparut, o data cu accederea la putere in U.R.S.S. a lui Stalin. Acesta a aplicat politici dure in ceea ce priveste asimilarea tuturor minoritatilor de catre populatia rusa. Astfel de politici ce implica national-populismul, nationalismul autoritar si cel etnic n-au fost straine tarilor comuniste, cu toata retorica lor ‘antiimperialista’ si ‘antifascista’. Simpatia lui Ceausescu fata de fascistii autohtoni, reprezentati de Miscarea Legionara, nu s-a limitat in a fi doar o etapa a tineretii, aceasta materializandu-se in politici inspirate de Garda de Fier (chiar daca la nivel inalt era catalogata drept miscare terorista de tip fascist, sub anumite presiuni ideologice pur marxiste).

In afara acestor aspecte sa nu uitam rolul asumat femeilor in aceste regimuri. Dincolo de omagiul adus femeilor socialiste, harnice si muncitoare, stalpi ai familiei si active ideologic, se ascundeau de fapt forme hidoase de control precum interzicerea avortului. Avortul trebuie sa fie legal, sigur din punct de vedere medical si rar, dar nu din cauza vreunei restrictii, ci pentru ca ar fi completat de multe alte metode contraceptive si de educatie.


Este discriminarea o problema in Romania ?

Cu siguranta ca da, si se manifesta pe toate fronturile.

Din punct de vedere rasial, nu apar probleme doar in ceea ce-i priveste pe rromi. Dincolo de multe probleme nerezolvate se ascunde si o lege a minoritatilor la a carei contributie si-a adus aportul mai mult minoritatea maghiara decat oricare alta. In Romania anului 2008 apar din ce in ce mai multi migranti in cautarea unui trai si a unei vieti mai bune.

Cei mai multi dintre ei sunt victime ale patronatelor care profita de statutul lor extracomunitar. Atat timp cat dreptul de rezidenta este strans legat de contractul de munca, acestia nu-si au vietile in propriile maini si asta ii face vulnerabili in fata compromisurilor salariale si nu numai. Nu putini sunt romanii care au migrat spre a beneficia de un salariu mai bun si de a-si indeplini macar o parte din vise. Desi noua ne gasim circumstante atenuante in ceea ce priveste migratia, nu acelasi lucru se poate observa in relatia ‘noastra’ cu cei care ne construiesc acum noile cartiere. O mica sondare a articolelor din spatiului virtual si a comentariilor despre muncitorii veniti sa munceasca in Romania o sa va oripileze. In acelasi timp traim intr-o societate patriarlhala in care femeia este vazuta ca un obiect insotitor, discriminarea de gen observandu-se atat in piata muncii cat si in expentantele minime asociate sexului feminin.


Despre minoritatile sexuale sunt la fel de multe de spus. Cu totii am fost martori refularilor homofobe din timpul marsurilor gay din Bucuresti. Nu suntem constienti ca traim in Europe paralele. In Franta si Germania exista posibilitatea ca primarii Parisului si Berlinului sa candideze pentru sefia statului. Daca vor reusi, Franta va avea primul presedinte, iar Germania primul cancelar gay. In vest sunt judecati dupa ceea ce sunt, la noi dupa ceea ce ne inchipuim ca ar fi. Din pacate nici spatiul european nu este complet liber de discriminari. Politicile anti-imigrationiste devin din ce in ce mai aspre si este foarte probabil ca nu peste mult timp sa se sistematizeze segregarea si expulzarile. Noi nu vrem sa traim intr-o astfel de lume si ne-am promis, ca umanitate, la finalul celui de al II lea Razboi Mondial, ca nu vom mai accepta ororile fasciste.

- Suntem impotriva discriminarii pe baza statutului social!

“Saracia reprezinta cea mai dura forma de violenta “ Mahatma Ghandi

- Suntem impotriva discriminarii pe baza orientarii sexuale!

In esenta, homosexualitatea este la fel de limitativa ca si heterosexualitatea: ideal este sa fii capabil sa iubesti un barbat sau o femeie, oricare fiinta umana, fara a avea sentimente de frica, constrangere sau obligatie.” Simone de Beauvoir

- Suntem impotriva discriminarii etnice si rasiale !

“Rasismul este cea mai grava amenintare adresata unui om de catre alt om – un maxim de ura cu un minim de motivatie.” A.J. Heschel

- Suntem impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati !

Dizabititatea este doar o chestiune de perceptie. Fiecare om poate face anumite lucruri lucruri pe care altii nu le pot face…

- Suntem impotriva discriminarii pe criterii de gen !

“Doar pentru ca sunt femeie trebuie sa fac eforturi majore pentru a reusi in viata. Daca dau gres, nu vor spune “nu a avut abilitatile necesare pentru a reusi” ci “femeile nu au
abilitatile necesare pentru a reusi”” Clare Boothe Luce

-Suntem impotriva discriminarii pe criteriul varstei !

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.” Mark Twain

- Suntem impotriva discriminarii bolnavilor !

“Nu te poti considera tu ca fiind cel sanatos din moment ce ai reusit atat de bine sa te adaptezi unei societati bolnave.” Jiddu Krishnamurti