ANTIFA DEMO, 13 Februarie, Dresden, Germania


Revolte cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la bombardarea Dresden-ului

Mai mult de 1000 de neo-nazisti au fost intampinati de aproximativ 10 000 de antifascisti, in timp ce protestau in Dresden cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la bombardamentul Aliatilor de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Au fost trimisi pe strazi in jur de 5000 de politisti, pentru a preveni confruntarile, dar au existat ciocniri si distrugeri de proprietati.

Numarul neo-nazistilor a fost mult mai mic decat asteptarile politiei, pregatita pentru aproximativ 6500 de indivizi, care pregateau un mars foarte provocator ce urma sa aiba loc in acelasi timp cu ceremonia de comemorare a victimelor bombardamentelor din februarie 1945. Faptul ca neo-nazistii au vrut sa desfasoare demonstratia pe aceasta data a declansat valuri de furie si in cele din urma, in jur de 10 000 de oameni, localnici, sindicalisti, activisti de stanga, s-au adunat in Dresden in primul rand pentru a forma un lant uman pasnic in jurul centrului orasului, pentru a impiedica neo-nazistii sa se apropie de acest centru istoric, care a fost reconstruit dupa cel de-al doilea razboi mondial. Dar au existat ciocniri, activistii de stanga organizand o contra-demonstratie, iar politia folosind gaze lacrimogene pentru a incerca sa-i disperseze pe acestia. Totusi, neo-nazistilor nu li s-a permis sa isi continue marsul prin centrul orasului, ei fiind tinuti langa o gara, numarul lor fiind de aproximativ 1300 de indivizi, in timp ce activistii de stanga erau impinsi in alta parte a orasului, actiunea fiind una de succes din punctul de vedere al politiei, neexistand decat ciocniri minore.

Demonstratia neo-nazistilor a fost atat de provocatoare, incat au aparut foarte multi oameni pentru a o contracara, neo-nazistii fiind in inferioritate numerica, chiar si doar fata de localnicii din Dresden care le-au iesit in intampinare.